Dünyanın en büyük üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük araştırma firması Ipsos, 800 kişi ile Online Görüşmeler (CAWI) ışığında gerçekleştirdiği ve 04-07 Nisan 2022 tarihleri arasında elde ettiği veriler ışığında oluşturduğu Antikriz Raporu'nu yayınladı.
Ipsos gerçekleştirdiği Antikriz Raporu’nda; fiyat artışları ile başa çıkmak için devlet politikaları, üreticiler ve tüketicileri kendi açılarından değerlendirdi. Raporda önlemlerin etikete yansıması, ekonomik rahatlamanın ne durumda olduğu, hane gelirlerinde yaşanan artış düzeyi ve Türkiye'deki en önemli problemin ne olduğuna yönelik konularda bireyler inceleme altına alındı.
Raporda yer alan veriler sonucunda Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğu belirlendi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez anket katılımcılarının yüzde 92'sinin en büyük problem olarak ekonomik krizi görmeleri dikkat çekti. Ipsos'un şubat ayında yayınladığı ankette Türkiye'deki en büyük sorun olarak ekonomiyi görenlerin oranı yüzde 86 çıkmıştı. İki aylık süre içerisinde yaşanan artış, vatandaşın ekonomi konusunda yaşadığı kaygıları gözler önüne serdi.
HER 10 KİŞİDEN 9'U, KDV İNDİRİMLERİNİN YÜKSEK FİYATLARA YETERLİ BİR ÇÖZÜM GETİRMEDİĞİ GÖRÜŞÜNDE
Raporda elde edilen veriler ışığında bazı temel tüketim ürünlerinde yapılan KDV indiriminin marketteki fiyatlara yansımadığı görüşü hakim oldu. Her 10 kişiden 9'u yapılan KDV indirimlerinin marketteki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm getirmediği görüşünü bildirdi.
Temizlik ürünleri, şampuan, tuvalet kağıdı bebek bezi ve hijyenik ped gibi bazı ürünlerdeki KDV oranının %18’den %8’e indirilmesinin marketteki fiyatlara yansımadığını düşünenlerin oranı yüzde 81 olarak belirlendi.
Bu indirimin fiyatlara yansıdığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 8 olduğu kaydedildi. Gerek gıda ürünlerine gerekse de diğer ürünlere yapılan KDV indirimin temel tüketim ürünlerindeki yüksek fiyatlar için yeterli bir çözüm olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 90 olarak tespit edildi.
